accés directe als continguts

Oriol Bargalló, cantant i animador per a joves

Telèfon reserves: 659 899 354

Navegació principal:

tornar a la pàgina d'inici

Astronomia i mitologia

Astronomia de Perseu

La constel.lació de Perseu es troba entre les Plèiades i Cassiopea. No és pas fàcil d'observar, amb estrelles poc brillants. Hi destaca l'estrella Algol, que representa el cap de la Medusa. Alguns l'han anomenat "l'estrella del diable". És una estrella doble, i l'estrella menys brillant eclipsa, cada tres dies, a la més brillant, degut al moviment relatiu entre elles. Per aquesta raó la lluminositat d'aquesta estrella varia cada tres dies.

La constel.lació de Perseu podría considerar-se circumpolar, és a dir, visible durant tot l'any des de la nostra latitud, molt a prop de l'Estrella Polar. Cap als vespres del final de la tardor, és quan Perseu es troba més a prop del zènit, està més elevada en el firmament.


Mitologia de Perseu


Perseu era fill de Zeus i de la mortal Dànae. El pare d'aquesta, Acrisi, havia rebut el missatge, en un oracle, que seria mort pel seu propi nét. Per impedir que poguès nèixer cap nét, va tancar Dànae en una torre molt ben guardada. Zeus, per seduïr-la, es va transformar en una pluja d'or, de forma que es va poder escolar per la finestra. El fruit d'aquella unió va ser el semi-déu Perseu.



Acrisi tanca la seva filla i el seu nét en un cofre i el llença al mar. Arriben a Sírifos, on el rei Polidectes els acull. Poc a poc, Polidectes s'enamora de Dànae, i com vol conquerir-la, envia a Perseu a una aventura molt perillosa, portar-li el cap de la Medusa. La Medusa era una de les tres Gorgones, monstres amb ullals de senglar, en comptes de cabells tenien serps, mans de bronze, ales d'or i cos cobert d'escates de drac. La seva mirada era tant terrorífica, que qui mirava directament als seus ulls quedava petrificat. De les tres Gorgones, només la Medusa era mortal.


Alguns déus decideixen ajudar a l'heroi, i li entreguen unes armes. Atenea li deixa el seu escut, Hermes unes sandàlies amb ales per volar i una espasa en forma de falç, i Hades, déu dels inferns, un casc que feia invisible a qui se'l posava al cap. Un cop davant del monstre, utilitza les armes dels déus per tallar-li el cap. L'escut li serveix per veure la Gorgona sense haver de mirar-la directament als ulls, el casc per no ser vist, i amb l'espasam en forma de falç. De la sang de la Medusa neix el cavall Pegàs.


De camí de tornada, per entregar el cap a Polidectes, Perseu, muntat sobre Pegàs, veu a Andròmeda i la salva a canvi de casar-se amb ella. Mostra el cap a la balena que queda petrificada. També les plantes marines del voltant, i es creen els primers coralls. Més tard es troben amb Atlas, el qual reconeix al fill de Zeus i no li dòna hospitalitat. Perseu, enutjat, converteix al tità en la muntanya que es coneix pel seu nom (mont Atlas, Marroc).Temps més tard, Perseu participa en uns jocs on hi havia el seu avi Acrisi. Accidentalment el mata en un llençament de disc, fet que fa que es cumpleixi l'Oracle que pesava sobre ell des de que va nèixer.


 
Telèfon de contacte: 659 899 354 · oriol@oriolbargallo.com